kuriozitete mbi bimët

 

Ne Evrope patataja eshte sjelle nga Amerika ne vitin 1536. Ne fillim e mbillnin per shkak te lules se buker qe ka, kurse me vone filluan ta perdorin per ushqim.

Gjethet me te medha i ka nje lloj pallme e quajtur “Rafia”, rritet ne brigjet e lumit Amazon. Gjethet e saj te blerta arrin gjatesi deri 22 metra dhe gjereesi afer 12 metra, kurse bishtin e gjethes e ka 5 metra te gjate. Nje gjethe e tille mund te strehoj 10 njerez.

Druri i cili e mban rekordin e trshesise ne bote eshte “Baobabi”, i cili gjendet ne Tan- ganike me moshe rreth 30 shekuj. Ky dru perimetrin e trungut e ka 47 m, lartesine 22 metra, ndersa perimetrin e kurores 145 metra.

Ne 1 kg limon ka me teper sheqer se ne 1 kg luleshtrydhe.

Ne Britanine e Madhe eshte kultivuar lakra me e madhe.Pesha e saj eshte 51,80 kg.