figurat botërore

Personalitetet që lanë gjurmë të thella ne historinë botërore ndër shekuj dikush si filozof , dikush si monark e diktator e dikush si shkencëtar e si zbulues. Disa individë pas vdekjes së tyre arrin fame dhe sukses të madh dhe me të edhe status më të lartë, veçanërisht nëse vdesin të ri. Shembull më i mir për këtë fenomen është piktori holandez Vinsent Van Gog (1853-1890). Jetën e kaloj në varfëri dhe i pa pranueshëm nga rrethi i artit, por kualiteti i veprave të tij dhe vdekja e hershme i siguruan vend në historinë e artit sin jë ndër piktorët më të shquar në botë.

 

-----------------------------------------------------------------

 

Platoni

Platoni në "Shkolla e Athinës i Raffael-it.Platoni (greqishtja Πλάτων; latinisht Plato; origjinal "Aristokles") ishte një filozof i greqisë antike dhe ka jetuar në Athinë prej 427 p.e.s. deri 347 p.e.s., ai vlen si nje ndër filzofët më të rëndësishem të historisë, student i Sokratit, autor i disa dialogjeve filozofike dhe ....lexo

--------------------------------------------------------------------------------

villiam shekspiri

Uiliam Shekspir është dramaturgu me i njohur anglez dhe është bërë i njohur me "Hamletin" pastaj me veprën e "Makbeth-it" etj. Uiliam Shekspir lindi në Stratford mbi Avon më 23 prill të vitit 1564. Interesante është fakti se 23 prilli përkujtohet njëkohësisht edhe si dita e vdekjes së tij....lexo

--------------------------------------------------------------------------------

napoleon bonaparti

Napoleon Bonaparte (Ajaccio, 15 gusht 1769 — Ishulli i Sant Elenës, 5 maj 1821) ka qënë një gjeneral dhe perandor francez, si edhe një figurë historike shumë e dalluar. Gjeneral gjatë rivolucionit francez, governoi Francën duke nisur nga viti 1799. Napoleoni poashtu ka qënë prezident i Republikës së Italisë (Çizalpine) nga viti 1802 në vitin....lexo

--------------------------------------------------------------------------------

Dante aligeri

Dante Alighieri (sq . Dante Aligieri ; Firence , 1 qershor 1265 -Ravenna, 14 shtator 1321) , ka qënë një poet , shkrimtar , politikan fiorentin , italian . Mendohet si poeti i parë më i madh italian , për këtë arsye u emërtua poet kulmor pati një jetë shumë të mundimshme e vdiq kur gjendej në ekzil nga qyteti....lexo

--------------------------------------------------------------------------------

nefertiti

Që ditën kur u zbulua, më 6 dhjetor të vitit 1912, bukuria e bustit të mbretëreshës hyjni të antikitetit mahniti dhe frymëzoi një seri të pafund piktorësh, skulptorësh, regjisorësh e studiuesish, gjë që padyshim arrin ta bëjë me të njëjtin intensitet edhe sot. Buzëqeshja hyjnore që lexohet në buzët e saj, qafa e hijshme, bukuria e.....lexo