ferdinand magelani

Ferdinant Magelani ishte një detar zbulues portugez, që shërbente në Mbretërine spanjolle, në portuhalisht ( Fernão de Magalhães) lindi në Sambrosa në provincën Trash ush Montesh në vitin 1480. Ferdinandi ishte djali i Pedru Rui di Magalaish dhe Alde di Makita , kishte një vëlla Diogu di Souse dhe një motër Izabela. Prindërit i vdesin para vitit 1490. Shkollimin e vazhdon në oborrin mbretëror ku prej para dy vitesh gjendej vëllai i tij, dhe prej aty fillon të interesohet për gjeografin dhe astronomin. Në moshën 20 vjeçare Magelani për here të pare udhëton në det. Para 1505 dërgohet në Indi për ti ndihmuar Frasishko di Almeidas, aty për here të pare Magelani mer pjes në betejë. Vdes më 27 prill 1521 në Maktan të Filipineve.

 

 

udhëtimi i magelanit

Një nga anijet e Magelanit lundroi rreth botës, duke përfunduar lundrimin 16 muaj pas vdekjes së zbuluesit. Vija e gjelbërt tregon vendin ku vdiq Magelani. Flota e drejtuar nga Magelani arriti të lundronte rreth gjithë tokës. Ky lundrim nisi me 10 gusht 1519 dhe përfundoi me 6 shtator 1522. Nga 234 ushtarë dhe detarë që përbenin flotën prej 5 anijeve në fillimin e lundrimit, u kthyen vetëm 36 vetë dhe dy anije. Magelani ishte i pari që u nis nga Evropa kah Perëndimi në drejtim të Azise dhe i pari evropian që lundroi në Oqeanin Paqësor.

 

 

udhëtimi rreth botës

Udhtimin e pare rreth botes (1519-1522) e ka bë spanjolli, Ferdinando Magelani. Ne vitin 1519 ai filloi udhtimin me pese anije dhe 260 marinar. Mbasi kaloi një ngushtic të vështirë, që ja vuri emrin e tij, doli në Oqeanin e madh të cilin e pagezoi me emrin Paqesor, sepse gjate udhtimit neper të nuk pati asnjë fortunë. Ekspedita e tij ka bërë shumë zbulime të reja, si Gjiri i Magelanit, Toka e Zjarrtë e Amerikës Jugore, ishujt e Filipineve, ku u vra edhe vet Magelani në përleshje me vendesit. Si pasojë e udhtimeve të gata e të veshtira, ekspedita u kthy në Spanjë në shtator tç vitit 1522 me 36 detar. Megjithatë ekspedita e Magelanit perfundoi me sukses. Kjo zgjeroi njohurit shkencore për boten dhe u deshmua se toka është e rrumbullakët që deri atëher mendohej se toka ka një sipërfaqe të rrafshët dhe qëndron mbi diçka .