trupi i njeriut

Trupi i njeriut ka forma dhe madhësi të ndryshme. Megjitahtë edhe përkundër disa ndryshimeve në mes gjinive, të gjithë jemi të ndërtuar sipas shemës së njejtë anatomike. Organet ne brendshme si truri, zemra, janë të njëjta tek të gjithë dhe punojnë me të njejtin ritëm.

Fillimi i jetës

Shumë spermatozoide të mbledhura rreth qelizës ve mundohen të hyn në të. Nëse për këtë ka sukses vetëm njëri do të bashkohet me bërthamën e qelizës ve duke filluar kështu një jetë të re. Ne jemi pjesë e mbretërisë shtazore dhe ndodhemi në grupin e quajtur primate ku ndodhen edhe majmunët e ngjajshëm me njeriun dhe majmunët e rëndomt. Primatët I takojnë një grupe më të madhe shtazore - sisorët.

Karakteristikat njerëzore

Njërëzit kanë cilësi të cilat janë të përbashkëta për të gjithë sisorët. Shumë sisorë lindin të vegjël dhe i ushqejnë me qumësht. Përbërja dhe renditja e eshtrave në duart dhe këmbët tona është shum e ngjajshme me disa primate të tjerë.

 

Njohja e anatomisë së njeriut

Prej ditëve të para të zhvillimit të qytetërimit njerëzik kanë qenë kuriozë të dine se si punon trupi i tyre. Gjatë shumë shekujve, anliza e trupit të njeriut për të kuptuar funksionimin në brendësi ka qenë rreptpsisht e ndaluar nga religjionet. Shumë teori për trupin e njeriut kanë qenë të drejtuara drejt analizës së shtazëve dhe gjërave të tjera. Është e çuditshme se thëniet e disa shkencëtarëve të asaj kohe kanë qenë të sakta, si për shembull në vitin 500 p.e.s ,mjeku grek Alkmeon ka thenë se truri është foleja e mendimeve dhe emocioneve. Idetë e mjekut Andreas Vesalius I cili paraqiti iliustrimet e para precise për anatominë e njeriut, shënoi fillimin e diturive të reja. Më 1628 Vilijam Harvi vërtetoi se gjaku qarkullon në organizëm, në 1775 kimisti francez Antoan Lavoazje zbuloi se qelizat shfrytëzojnë si derivate oksigjenin, kirurgu britanez Viljalm Braun e përshkrojti punën dhe funksionimin e veshkave, ndërsa hrmozomet u zbuluan në fillim shek.XX.

 

Qelizat mbrojtëse

Këta qeliza janë limfatike të cilat janë pjesë e sistemit mbrojtës dhe kryesisht ndodhen në gjakun e njeriut. Shumë shoqëri ofrojnë zgjedhje të gjerë sportive dhe zhvillimin e ushtrimeve, shumë njerëz jetojnë duke provuar mundësit e shumta të aftësive trupore. Kufijë e qëndrueshmërisë së oraganizmit rrefullisht ndryshojnë. Çdo vit atletët, arrijnë rrezultate rekorde në shpejtësi.Këto arritje tregojnë se trupi ka mundësi për zmadhimin e fuqisë së mushkërive të bardha, funksionim më të mir të zemrës, muskuj më të forte. Sot trupi jon është ndër kontrollin ton edhe ne aspect tjetër. Nëse nuk jemi të kënaqur me pamjen tone në siponim e kemi të gjithë industrinë që të dukemi më ndryshe më të ri e të tjerë. Gjithashtu mund të ndërhym edhe në shtimin ton natyror.

 

Trupi është i lëndueshëm

Edhe pse organizmi ka të ndërtuar një system të suksesshëm për luftimin e sëmundjeve, përsëri kohë pas kohe I nevoitet ndihmë. Sasia e madhe e barnave sigurojnë mbrojtje të çmueshme. Medicina bashkohore ka çrrënjosur ose ka kufizuar shumë sëmundje si për shembull lija ose paraliza e fëmijëve prej të cilave sëmundje kan vdekur miliona njerëz në botë. Edhe përkundër këtyre arritjeve trupi I njeriut është I rrezikuar. Kërcënimet e vjetrat janë mundur, por rregullisht përballemi me sëmundje të reja shumë prej të cilave janë shkaktuar prej dorës tone. Përdorim hemikale për të arritur prodhime më të mëdha pa e ditur se shumë prej tyre janë të rrezikshme për trupin tone.

Tags: vivamus nibh in augue praesent