kupa uefa

Asociacioni Futbollistik i Uniunit Evropian - UEFA ( Union of European Football Associations-UEFA) eshte organizat administratrive qe perfaqeson futbollin evropian. Kane bere pjse futbollet nacionale te Unionit Evropian. UEFA eshte njera nder 6 perfaqesueset e konfederates se organizates boterore te futbollit.

Kur eshte fjala per buxhetin dhe rejtingun UEFA eshte organizata kontinetale me forte. Gati te gjithe futbollistet me te mir te botes luajne neper ligat me te forta te Europes si ne Angli, Spanje, Itali e Gjermani. UEFA eshte formuar ne qershor te vitit 1954 ne Bazell te Zvicres si rrezulltat i bisedimeve te uninoneve futbollistike te Frances, Italis dhe Belgjikes. Selia e organizates ishte ne Pariz deri ne vitin 1959 mandej kaloi ne Bern. Anri Delloana ishte sekretar i pergjithshem, ndersa kryetar Ed Shvarci. Qendra administrative prej vitit 1959 eshte ne Nijon te Zvicres. Ne fillim UEFA perbehej pre 25 unioneve futbollistike ndersa sot ka arritur deri me 53. Tash president i UEFA eshte francezi Mishel Platini.

 

Ekipet
Ndeshja e parë
Kthyeset
Hamburg* - Manchester City
3 - 1
1 - 2
PSG - Dynamo Kyiv*
0 - 0
0 - 3
Shakhtar * - O.Marseille
2 - 0
1 - 2
Werder Bremen* - Udinese
3 - 1
3 - 3

 

Ekipet
Ndeshja e parë
Kthyeset
Dynamo Kyiv - Shahtar*
1 - 1
1 - 2
Werder Bremen * - Hamburg
0 - 1
3 - 2

 

 
Shahtar Donjec
-
Werder Bremen
2 - 1
aet