ardhmëria

Te domosdoshme e kemi te shikojme te kaluaren qe ta verejme sa perpara ka shkuar evolucioni i trupit te njeriut, mendjes dhe kultures.Shumica e ngjarjeve gjate 6 milion viteve jane zhvilluar me fshehtesi mbuluese.Historianet kane arritur te shikojne disa mira vite ne te kaluaren ne fillimin e shkrimit dhe sheniminin e te dhenave historike. Arkeologet shikojne pak me larg ne te kaluaren,duke germuar mbeturinat e civilizimeve te lashta dhe çvarrosjen e te vdekurve. Edhe perkunder kesaj kemi nje pamje te zbehte per te kaluaren tone. Para 6 milion vitesh pyjet afrikane ishin shtepia e majmunit njeri,i cili sigurisht ka qen shum i ngjajshem me shpimanzin.Si shimpanzi,rregullisht ka hypur dhe ka kaluar shume kohe ne dru dhe ndoshta ka patur mundesi te bej 2 ose 3 hapa.Ndoshta ka perdorur disa vegla.Rreth 5 miloin vite me pare lloji u nda ne dy grupe.Grupa e par mbeti ne pyjet tropikal te Afrikes dhe nga ai u zhvillua shimpanza dhe kusheriri i tij i afert bonobo.Grupa e dyte u aftesua te jetoj ne toke dalengadale filloj te ece drejte dhe u zgjerua ne savanet.

PLANETA E HOMINIDEVE

Perfaqesuesit e atij lloji te cilet filluan te jetojne ne toke ishin anetaret e pare te deges se famijles se majmuneve njeri,te njohur si '' hominid ''.Ajo eshte grupa qe na perfshin edhe ne.Megjithate,me vone ky klasifikim korigjuar dhe mbushur per ti perfshire te gjithe majmunet pa bisht dhe hominidet.Si rrezulltat i kesaj , paraardhesit tane,prej kohes qe u ndan nga shimpanza me se shumti quhen hominid.Pleontologet e kan lene anash teorine qe ecjen tone te drejte e ka inicuar truri i madh qe ti ken duart e lira per perpuninimin e veglave.Ne fakt, paraardhesit tone kane ecur ne dy kembe para 4 a 5 miloin vitesh me pare kur truin nuk e kan patur me te madh se sa shimpanzi.Truri keshtu si eshte sot,nuk ka ardhur ne shprehje deri para 40 000 vitesh. Megjithate , deriateher 99% e historise tone eshte pas nesh.

TE MBIJETUARIT E VETEM

Shkencetaret me kohe e kane verejtur lidhjen ne mes nesh dhe llojeve te tjera te hominideve.Me gjetjen e shum fosileve,ne hapsir u paraqiten shum pamje te ndryshme.Evolucioni i njeriut duket si nje labirint i gershetuar ne te cilin eshte shume e veshtire te gjendet lidhja ne mes tipeve.Nje nder zbulimet e medha eshte edhe ajo qe historia e jetes tone eshte e mbushur plote me mossuksese dhe humbje.Te gjithe bashkekohesit e paraardhesit tone jane zhdukur,duke e lene homo sapiensin te mbijetuarin e vetem.Te dhenat na paralajmerojne se lloijin tone se shpejti e pret fati i njejte,zvoglimi i numrit te pergjithshem te banoreve.mbeturiat e fosileve zbulojne se te afermit tane kane jetuar para 30 000 viteve ndersa disa grupe me te vogla kane jetuar pak me gjate.Siç duket secila kulture ka predikimet e veta per mitin e majmunit njeri.

te mbijetuarit e vetem

This paragraph is followed by a sample unordered list:

prej ku e kemi origjinen

While this one is followed by a blockquote:

“Donec leo, vivamus nibh in augue praesent a lacus at urna congue rutrum. Quisque dictum integer nisl risus, sagittis convallis, rutrum id, congue, and nibh.”

Tags: vivamus nibh in augue praesent