Mbrëmjet e poezis strugane

2013 •  Comments (64)  • 

Për nder të vëllezërve Milladinovci , mbledhës të këngëve popullore dhe themeluesve të poezis bashkohore maqedonase , në Strugë mbahet Festivali ndërkombëtar “MBRËMJET STRUGANE TË POEZIS '' . Ky manifestim I themeluar në vitin 1961 , mbahet çdo vit në pjesën e dytë të muajit gusht dhe është një festë si për qytetin ashtu edhe për adhuruesit e poezis . Mbrëmjet Strugane të Poezis me mirënjohjen e lartë poetike ndërkombëtare “ Kurora e Artë '' afirmon fjalën poetike dhe mesazhin e poezis .

Mbremjet e poezis strugane kan filluar te mbahen me seri te lexuara te nje grup poetesh maqedonas per hir te vellezerve Konstandin dhe Dimitar Millandinov,intelektual te medhenje,mesues dhe shkrimtar te lindur ne Struge ne fillim te shekullit XIX.Konstandin Milladinov llogeritet si fillues i poezis moderne maqedonase,per cdo vit festivali oficialisht fillon me poezin e tij te paharuar “T'ga za jug” (Malli per ne jug) e shkruajtur ne kohen gjat studimeve te tij ne Moske.

 

Ecuria

, 2013 •  Comments  • 

Prej vitit 1963 kur edhe nje numer i madh i poeteve nga te gjithe republikat Jugosllave u kyqen ne festivalin,u vendos cmimi “Brakata Milladinovci” (Vllezerit Miladinov)per librin me te mir te poezive te botuara ne Republiken e Maqedonis mes dy festivalesh.Deri ne vitin 1966 mremjet e poezis Strugane u perhapen ne nje ndodhi te poeteve internaconal dhe vazhdimish u vendos cmimi internacional poetik te quajtur Zllaten Venec (Kurora e Arte) I cili I jep poetit te gjalle te njohur boteror per opusin e tij poetik dhe veprimtarin e tij jetesor ne fushen e poezis.Fituesi I pare I keti cmimi ishte V.H.Odn.Ne vitin 2004 mbremjet e poezis Strugane dhe UNESKO e vendua cmimin “Mostovi na Struga” (Urat e Struges), per librin poetike me te mir debitant nga shkrimtar i ri nga e gjith bota.

 

Vështirësit

, 2013 •  Comments  • 

Edhe për krah vështirësive të mëdha dhe realitietin e brishtë me të cilën festivali duhet të jetoj (rënja e Jugosllavis, lufta në Bosnjë, kriza e Kosovës, trazirat në Maqedoni, krizat e terorizmit pas sulmeve të 11 shtatorit në Nju Jork). Festivali arriti të mbahet dhe momentalisht është festivali më i vjetër i cili në mënyrë kontinuele mbahet 45 vite.